Добредојдовте!

на интернет страницата на

Македонска академска истражувачка мрежа

Основната функција на МАРнет е вклучување на државните универзитети во семејството на сродни академски мрежи во Европа и во светот, како и обезбедување на семрежен пристап за студентите и предавачите од универзитетите. Со поврзувањето на универзитетската сметачка мрежа на интернет, многукратно се зголеми бројот на корисници и искористувањето на мрежата.

Во мрежниот информациски центар на МАРНет се регистрирани врвните домени за Македонија, домените .mk и .мкд.

За нас Управен одбор

Соопштенија и Новости

Мрежата

на МАРнет

Националните академски истражувачки мрежи се многу важен фактор за секоја земја која го негува своето информатичко општество. Тие обезбедуваат сервиси кои имаат за цел да ги исполнат барањата и потребите на образовните и истражувачките институции.

Прочитај повеќе
null
null

ДУТ

Државен Универзитет во Тетово
www.unite.edu.mk
null
null

УГД

Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
www.ugd.edu.mk
null
null

УКИМ

Универзитет св „Кирил и Методиј“
www.ukim.edu.mk
null
null

УКЛО

св. „Климент Охридски“ – Битола
www.uklo.edu.mk
null
null

УИСТ

Универзитет за информатички науки и технологии св.„Апостол Павле“
www.uist.edu.mk
null
null

УМТ

Универзитет Мајка Тереза – Скопје
www.unt.edu.mk

Стани регистрар

и врши операции со домени
 • 1. Пријава за регистрар

  Првиот чекор за пријава за регистар е пополнување и испраќање на долунаведените документи на: info@marnet.mk
  Изјава, Тековна состојба на субјектот, Опис на компанијата, Кадрова спецификација, Опис на технички карактеристики

 • 2. Општи услови

  По уредно пополнета електронска пријава, кандидатот доставува комплетна документација до архивата на МАРнет, дефинирани во Општите услови.

 • 3. Тест инстанца

  Кандидатот се повикува на информативен технички состанок на кој добива ресурси за пристап до тест инстанцата на системот и кратки инструкции за насоката во која треба да го развие софтверот за менаџирање со домените

 • 4. Тестирање

  Откако ќе биде поднесена и одобрена претходно наведената документација, почнува фазата на тестирање од страна на МАРнет

 • 5. Одобрување и договор

  По успешно завршеното тестирање, МАРнет со електронска порака го известува кандидатот и во рок од 14 дена се потпишува договор за вршење на операции со домени.

 • 6. Листа на регистрари

  Додавање во официјалната листата на регистрари на МАРнет